Vrij Nederland september 2017

De groene was

Evert Nieuwenhuis
Illustratie: Elise van Iterson.
De beruchte plastic soep in de oceanen is voor een groot deel afkomstig van vezels die vrijkomen bij het wassen van kleding. Hoe kunnen we schoner wassen?

Iemand moet het doen – en ik ben het liever niet. De was doen is corvee: wasmanden sjouwen, vieze onderbroeken in de trommel proppen en eindeloos vouwen en strijken (hoewel dat laatste goed te combineren is met no-brainers op tv; mijn strijkfavoriet is André Rieu op een zomers plein vol met beschonken vijftigplussers die losgaan op Ravels Bolero – heerlijk).

Ter zake. Hoe was je zo groen mogelijk? Toen de redactie van VN voorstelde om ‘dat nou eens lekker uit te zoeken’ bekroop me een gevoel dat hoort bij, tja, corvee. De was is iets te huiselijk voor deze stoere onderzoeksjournalist en daarnaast is wassen bepaald niet de belangrijkste component van je huiselijke voetafdruk. Vliegen, vlees eten, een foute auto rijden, kolenstroom afnemen – dat zijn de grote ecozondes. Maar wat blijkt na enig speurwerk (pardon:...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials