Drie Amerikaanse vrouwen, de schoondochter en twee kleindochters van kunsthandelaar Jacques Goudstikker zijn de enige overlevenden van de familie. De weduwe van Goudstikker, Dési von Saher overleed begin vorig jaar en zijn enige zoon, Edo, stierf vijf maanden na zijn moeder.
‘Omdat we ’t niet wisten,’ zegt Charlène von Saher, de jongste kleindochter (22), als ik vraag waarom ze er nu pas over denken een claim in te dienen bij de Nederlandse staat.

‘Jacques Goudstikker was een bekende kunsthandelaar in Nederland, dat was alles. Meer hebben mijn vader en mijn grootmoeder ons niet verteld. Als ik in Nederland bij Dési logeerde, reed ze weleens langs Oostermeer (het mooie buiten aan de Amstel bij Ouderkerk – AS) en vertelde dat zij daar met mijn vader en grootvader woonde. Eén keer nam ze me mee naar kasteel Nijenrode, we zijn er niet binnen geweest, we hebben door de tuin gewandeld.

Wat er werkelijk is gebeurd, hoe zijn moeder alles kwijtraakte, heeft hij nooit verteld.

Wow,...