Reportage / Sytze van der V.

Hij heeft twee mobiele telefoons, maar geen geld om lang te telefoneren. ‘Doe me een lol,’ zegt hij na een haastige begroeting, ‘bel me alsjeblieft direct terug. Dan kost het me niks.’

Even later: ‘Bedankt, nee, ja, het gaat echt fantastisch. Ik woon nu in een villa in Blaricum die me is toegewezen door de gemeente.’ Hij grinnikt. Zonder gevoel voor humor was hij nergens.

In een volgend telefoongesprek wijst hij op het paradoxale van zijn situatie. Hij krijgt geen woning toegewezen omdat hij zich aan toezicht onttrekt, maar als hij inderdaad zo’n gevaar voor de samenleving is, dan hadden ze hem toch júíst ergens moeten huisvesten? Nu laten de autoriteiten hem ongecontroleerd aan zijn lot over. Ongewenste situatie voor iemand die te boek staat als een ongeleid projectiel.

‘Ben ik ook,’ zegt hij. ‘Ik heb mezelf volstrekt niet in de hand. Er liggen hier al drie kinderlijkjes in de kast.’

Zei hij toch. Gevoel voor humor houdt hem op de been. Op de ochtend...