Dinsdag overleed Elmore Leonard, de wereldkampioen crime fiction met meer dan veertig ‘eversellers’. ‘Ik wil voor de lezer onzichtbaar blijven.’

Elmore Leonard (1925-2013) was een schrijver zonder poeha. Mens en schrijver, ze waren innemend één bij hem. Hij sprak even drempelloos, authentiek als zijn karakters.

Hij woonde in een koloniaal huis in een betere wijk van Detroit. Residentieel, noemde de geïmponeerde, zwarte hotelportier het, die ik in 2007 bereid had gevonden mij er voor een vriendenprijsje te brengen. Leonard was meer geïnteresseerd in hem dan in de ingevlogen interviewer, logisch: hij ontmoette een potentieel personage. En het lukte, ze stonden binnen de kortste keren te ouwehoeren als twee oude vrienden aan de toog. ‘Kom een keer mee naar het park, gaan we bier drinken, neem ik mijn pitbull mee’, zei de jongen. ‘Cool’, zei Leonard.

Hieronder het interview dat ik in 2007 had met Elmore ‘Dutch’ Leonard. Een plot vond hij niet interessant, whodunits...