Wat Kromkommer

Wie Chantal Engelen

Wat is dit nu weer?

De in ere herstelling van misvormde groenten. Sociale onderneming Kromkommer redt tweepotige wortels en slungelige bieten van de vuilnisbak om ze te verkopen of tot soep te vermalen. Ideetje van Jente de Vries en Lisanne van Zwol, die zich tijdens een sessie dumpster diven realiseerden dat er echt te veel wordt weggegooid. En van Chantal Engelen, die zich met haar bedrijfje Too Good To Waste met dezelfde problematiek bezighield. De drie hebben hun krachten gebundeld om de kwaliteitsperceptie van de hele voedselketen te veranderen, van teler tot consument. Sinds vorig jaar verkopen ze ‘soep van gekke groenten’ en doen ze hun verhaal over verspilling: dat van alle groenten en fruit vijf tot tien procent direct door de teler wordt weggegooid, vaak alleen maar vanwege hun uiterlijk. Kromkommer drukt haar verhaal af op de soepverpakkingen en gebruikt de opbrengst om campagne te voeren. Onlangs popte er nog een...