Wat MeattheMushroom
Wie Wouter Hassing

Wat is dit nu weer?

Een dampende homp schimmel die ons van smakelijke eiwitbrouwsels moet gaan voorzien. Wouter Hassing onderzoekt samen met zijn collega’s van MeattheMushroom in Amsterdam hoe vleesvervangers te maken van fungus. De eiwitten daarvoor komen niet uit die schattige paddestoelenkopjes bovenop – die zijn voor restaurants in de buurt en de schappen van vriendelijk-voor-de-aarde- supermarkt Marqt – maar uit de schimmeldraden eronder. Mycelium. Paddenstoelenmycelium is een hoogwaardig eiwit, zegt Hassing, vol ijzer, vitamine B en glucaan. Wat er niet in zit, kun je toevoegen.

Die witte homp ziet er anders niet al te smakelijk uit.

Het is wat je ervan maakt. Na een kleine twee jaar onderzoek heeft MeattheMushroom zo’n vierhonderd ingrediënten getest en verschillende recepturen uitgeprobeerd. ‘We zitten nu op het goede spoor,’ zegt Hassing, ‘met een goed recept en een betere structuur.’ En ja, zulke anonieme...