‘We kunnen niets bewijzen’

‘Ik begin aan een sabbatical bij Harvard, ik ga er een boek schrijven. De man die daar links van me zit, heeft de Nobelprijs al, de rechter moet hem nog krijgen. Dan voel je je bescheiden, hoor.’

Toch doen Nederlanders het internationaal niet slecht, zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar in Tilburg. Het gaat om triple A in de economie: ‘Autoriteit, autonomie en authenticiteit. Als ik Arnoud Boot bij Pauw & Witteman hoor over De Nederlandsche Bank, terwijl hij voorzitter is van de bankraad. Ben je dan onafhankelijk? De drie A’s bepalen je reputatie en die van economen als Arnold Heertje en Willem Buiter is heel sterk. Ik kies voor Willem Buiter: magistraal, de meest invloedrijke, by far. Hij heeft in de toptijdschriften gepubliceerd, bij Yale gewerkt, is een leerling van Nobelprijswinnaar James Tobin. Bij Citibank verdient hij ongetwijfeld veel geld, maar hij blijft een onafhankelijke geest.’ Als jonge hoogleraar zwoer econometrist Eijffinger bij...