Televisie / Topmodellen-tv

Het is eigenlijk iets om je voor te schamen. Toch schrijf ik het op, omdat ik heb gemerkt dat ik niet de enige ben. Ik kijk naar America’s Next Top Model. En Benelux Next Top Model. En ja, ook Australia’s Next Top Model. Ik, een hoogopgeleide vrouw met voldoende interessante bezigheden en inmiddels voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum van een model, verlies me in listig gemonteerde en oppervlakkige programma’s waarin jonge, mooie meisjes de strijd met elkaar aanbinden. Hoofdprijs: een carrière als topmodel.

De meeste artikelen die over dit onderwerp zijn verschenen, gingen vooral over de populariteit van deze programma’s onder jonge meisjes, en over de vraag hoe schadelijk de overdreven focus op uiterlijk is voor de ontwikkeling van hun zelfbeeld. De meningen hierover bleken verdeeld: sommigen vrezen dat deze programma’s meisjes de boodschap geven dat succes enkel en alleen samenhangt met uiterlijk. Volgens anderen valt dat wel mee. Heleen Mees maakte...