Malcolm Gladwell

‘Het was de dwaasheid van de jeugd,’ zegt Malcolm Gladwell (45) over zijn periode als redacteur bij het conservatieve maandblad The American Spectator. ‘Als je jong bent, is het grappig om een uitdagend intellectueel standpunt in te nemen. Gelukkig ben ik in mijn denken sindsdien niet stil blijven staan. Mijn benadering van sociale problemen is beduidend intelligenter en beter doordacht dan toen ik negentien of twintig jaar oud was.’

Er breekt een milde glimlach door op Gladwells gezicht. Ik spreek hem in Londen, waar hij net twee optredens in het Lyceum Theatre heeft verzorgd. ‘De zaal was twee keer uitverkocht,’ zegt hij niet zonder trots. Met zijn boeken The Tipping Point (2000) en Blink (2005), in Nederland verschenen onder de titels Het beslissende moment en Intuïtie, heeft hij wereldwijd naam gemaakt als schrijver van boeken over ideeën. In het eerste boek heeft hij zich, met behulp van uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken, gebogen over grote sociale...