Interview

1. Zorg altijd voor een volle ijskast

‘Ik groeide met mijn broertje en moeder op in Amsterdam-Noord. Mijn moeder was en is harddrugsverslaafd en kon niet naar behoren voor ons zorgen. Dus zorgde ik voor mij en mijn broertje. Als ik ’s ochtends wakker werd en onze moeder was niet thuis, dan bracht ik hem naar school. Maar eerst maakte ik het ontbijt, als er eten was tenminste. Want vaak was de ijskast leeg. Dan gingen we met een lege maag naar school. Ik dacht dat alle kinderen dat wel eens deden. Vanaf mijn tiende woonde ik bij mijn stiefvader. Met hem heb ik nog veel contact, met mijn moeder weinig.

Door mijn jeugd heb ik besloten wat van het leven te maken. Een lege ijskast wil ik nooit meer, zeker niet als ik straks kinderen heb. En dus werk ik, en hard ook.’

2. Lees!

‘Als kind heb ik veel geleerd van de televisie, want die stond altijd aan. Vooral van Oprah Winfrey, die had van die wijze lessen over rechtvaardigheid. Heel logisch allemaal, maar je moet het toch van...