Interview

1. Je ouders zijn je beste vrienden

‘Als enig kind heb ik een bijzondere relatie met mijn ouders. Er is nooit een tweedeling geweest tussen kind en volwassenen. Al op mijn twaalfde was ik verantwoordelijk voor mezelf. Juist omdat mijn ouders niet spastisch deden over roken en drinken voelde ik nooit de behoefte het te doen. Ze hebben altijd mateloos veel vertrouwen in mij gehad. Toen we in 1993 van de Oekraïne naar Nederland emigreerden, rustte de communicatie een tijd op mijn schouders. Ik sprak de taal sneller en hielp ze vertalingen interpreteren. Vreemd genoeg worden mijn ouders met de jaren bezorgder over mij. Als ik in het buitenland ben, hangt mijn moeder een uur ongerust aan skype. Als een puber probeer ik me daarvan los te maken. Mijn identiteit is sterk aan ons samenzijn van drie verbonden. Mijn ouders zijn mijn beste vrienden, maar ik realiseer me ook het nadeel van enig kind zijn: als mijn ouders iets overkomt, heb ik niemand om mijn herinneringen mee te...