Interview

1. Leef volgens de vijf zuilen van de islam

‘Ik ben een dienaar van God en die moet sterke eigenschappen hebben wil hij worden aangenomen in het hiernamaals. Ik leef volgens de vijf zuilen van de islam en dat is meteen mijn belangrijkste leefregel: vijf keer bidden per dag, de ramadan, een aalmoes geven, de geloofsbelijdenis en de bedevaartstocht naar Mekka. Ik stond altijd al open voor geloof, maar voelde me er lang niet toe aangetrokken. Elf september opende mijn ogen: wie was ik eigenlijk en waar kwam ik vandaan? Ik begon over de islam te lezen en ging naar de moskee om met andere moslims te praten. Sindsdien bid ik vijf keer per dag. Dat kan overal, zolang het naar het oosten is. Ik heb altijd een kompasje op zak. Op drukke dagen spaar ik alles op en bid ik aan het eind van de dag achter elkaar. Bidden werkt meditatief: het voert me van de bewoonde wereld en laat me nadenken over mijzelf. Je trapt ook minder snel in verleidingen, want bidden confronteert je met je...