Interview

1. Het is fijn om anders te zijn

‘Als kind had ik al het onbestemde gevoel anders te zijn dan anderen. Ik deed de meeste dingen alleen, ging in mijn eentje in het weiland naar de overweldigende hemel liggen kijken. Inmiddels ben ik erachter dat het helemaal niet erg is om anders te zijn, het is juist fijn. Voor je het weet, ben je een kopie van een ander. De weerwolven en vampiers in mijn boeken zijn ook buitenbeentjes. Ze hebben – in tegenstelling tot wat veel volwassenen denken – niks te maken met de dood. Ik vind het gewoon leuke figuren die anders zijn en lol maken in het leven. Kinderen die gepest worden, herkennen zich in mijn wezens. In brieven schrijven ze mij hoe blij ze zijn dat de pestkop van het verhaal in een poel gezogen wordt. Met de slechteriken eindigt het in mijn boeken altijd slecht. Je kunt in deze tijd niet moralistisch genoeg zijn.’

2. Denk in filmbeelden

‘Als ik schrijf, probeer ik het filmbeeld dat ik in mijn hoofd heb in dat van de lezer te...