Interview

1. Drink twee glazen zoete witte wijn per dag

‘Jaren ben ik alcoholist geweest; ik dronk zeven glazen rode wijn per dag. Toen de grens voor alcoholisme van drie naar acht alcoholconsumpties per dag verschoof, was ik het ineens niet meer. In 2005 ben ik acuut gestopt met drinken. Ik werd aan een hartklep geopereerd en alcohol gaat slecht samen met ritmestabiliserende medicijnen. Nu drink ik twee glazen zoete witte wijn per dag. Een ouwewijvendrank, maar na de operatie is rode wijn mij zurig gaan smaken. Wat mij het meest opvalt: je houdt ontzettend veel tijd over als je niet drinkt. Ik sta niet meer slap te ouwehoeren op lullige partijtjes tot drie uur ’s nachts en heb nu extra tijd voor lezen en schrijven. Ik kan het iedereen aanraden.’

2. Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn

‘In de zomer van 1959 – ik was zestien – scheidden mijn ouders. Een drama, en hoogst ongebruikelijk in die tijd. Gaandeweg ging ik begrijpen dat het een zegenrijke ontwikkeling was: eindelijk...