Interview

1. Wees niet de commandant van het schijthuis

‘Mijn vader stierf toen ik negen was, ik ben dus grotendeels door mijn moeder alleen opgevoed. Mijn eerste twee leefregels komen van haar. Je kunt beter de slechtste zijn van een groep goede mensen dan de beste van een slechte groep, anders kom je nergens. Of zoals mijn moeder zou zeggen: wees niet de commandant van het schijthuis. Ik heb een antenne voor talent en heb mij altijd bij goede mensen aangesloten, zoals die van Het Schrijverscollectief, Koos Terpstra, Gerardjan Rijnders. Ook als bridger – ik ben een vrij goed bridger – heb ik snel in de gaten wie mijn meerdere is, die mij alle zeilen doet bijzetten en mij naar een hoger plan tilt. Merk je dat je ergens de beste bent: wegwezen! En merk je dat er een slecht iemand bijkomt, schud die dan af. Zonde van je tijd.’

2. Koop een huis

‘Wij Prinsens huren niet, wij Prinsens kopen, zei mijn moeder altijd. Haar tweede leefregel was dan ook: koop een huis, en die hebben mijn...