Interview

1. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet

‘Vroeger vocht ik wel eens om onzinnige dingen. Totdat ik een hockeyteamgenoot eens een tand uit zijn mond sloeg omdat hij de jas van een vriendin gepikt had. Daar ben ik zó van geschrokken. Nu laat ik me nog liever in elkaar slaan, bijvoorbeeld door een afgetrainde karate-kid, strak van de speed. Ik schold hem uit omdat hij mij afsneed op een oversteekplaats. Resultaat: gebroken neus, bril aan diggelen. Terwijl hij mepte, kon ik alleen maar denken: moet ik straks met zo’n kop in Nova. Ik zou het verkiezingsdebat tussen Melkert en Dijkstal op 7 mei van commentaar voorzien met een live cartoon. Maar toen werd Pim Fortuyn vermoord en ging het debat niet door.

In de toekomst zou ik mijn belager weer de andere wang toekeren. Iemand fysiek of mentaal pijn doen wil ik niet. Dat heeft met de Bijbel niks te maken. Het is een intrinsieke waarde waaraan ik mij moeiteloos houd.’

2. Leer NEE zeggen

‘Ik koester een...