Interview

1. Mediteer!

‘Met een uitroepteken! Mensen schieten in een kramp als ze dit woord horen, en daarom heb ik mediteren onlangs gedefinieerd als “geduld oefenen”. Met de nadruk op “oefenen”. Jezelf tot kalmte dwingen. Dat is in deze tijd het belangrijkste wat er is. Je hoeft niet met blote voeten op een matje te gaan zitten – elk moment dat je alleen bent, in de auto, in huis, kun je mediteren. Dat kun je doen door jezelf drie vragen te stellen. De eerste vraag is: mag ik er zijn? Dat gaat over vertrouwen in jezelf en in anderen. De tweede vraag is: ben ik de baas over mezelf? En de derde vraag is: heb ik een doel vandaag?’

2. Streef ernaar de baas over jezelf te zijn

‘Als je vraagt naar de zin van het leven, dan zeg ik: het leven heeft natuurlijk geen zin, maar cultuurlijk wel. Cultuurlijk gezien kun je jezelf een aantal opdrachten verschaffen die zin geven aan het bestaan. Macht krijgen over jezelf is daarbij een essentie. Voordat je de macht over een ander wilt hebben;...