Interview

1. Doe niet mee aan Het Grote Normaal Doen

‘Ik kom uit een nogal burgerlijk gezin. Voorzie in je levensonderhoud en doe normaal, dat waren de lessen die ik thuis kreeg. Ik herinner me hoe mijn twee broers – vijf en negen jaar ouder – op de bank bespraken hoeveel vrije dagen ze nog hadden dat jaar; echt de kantoormannetjes van debiteuren/crediteuren. Zij conformeerden zich aan de maatschappelijke orde, maar gelukkig waren ze niet. Integendeel. De een pleegde later zelfmoord, de ander zit al twintig jaar op de bank, en soms in een inrichting. Met mijn broers als anti-voorbeeld besloot ik al vroeg: ik ga zo min mogelijk doen en maak mijn eigen keuzes. Om de drie maanden las ik een periode van nietsdoen in, dan bedenk ik waarmee ik bezig ben en wat ik nou echt wil. Ik heb met niemand afgesproken dat ik mijn hele leven films ga maken. Misschien word ik straks autocoureur, of schrijver. Het Grote Normaal Doen is aan mij niet besteed.’

2. ‘Life is a game just made for fun’

‘Ik...