Interview

1. Blijf voor altijd vijftien

‘Als kind verzon ik verhaaltjes voor mijn knuffels. Ik creëerde zelf mijn wereld want thuis was het niet leuk. Mijn moeder was manisch-depressief en was voortdurend bang dat mijn zus en ik ziek zouden worden. Mijn vader nam mijn moeder en haar ziekte niet serieus, hij maakte er zelfs grapjes over. Hun huwelijk was dan ook slecht. Wij kinderen stonden tussen hen in en moesten partij kiezen. Mijn zus koos voor mijn vader, en dus koos ik maar voor mijn moeder. Jaren heb ik voor haar gezorgd en haar getroost. Een kind kon ik niet meer zijn, maar van binnen ben ik het altijd gebleven. Mijn absolute leeftijd is op vijftien blijven steken. Als ik voor vijftienjarigen schrijf, voel ik me als een vis in het water; ik weet precies wat ze dwarszit. Mijn kinderlijk enthousiasme is de basis van mijn creativiteit.’

2. Wees een echte moeder

‘Toen mijn moeder eens op vakantie was en mijn vader niet voor me zorgde, nam mijn tekenlerares mij in huis. Het is...