Interview

1. Wees nooit tevreden

‘Mijn vader was mijn grote voorbeeld. Hij had zich opgewerkt van loopjongen tot directeur van El Louvre, een winkel in toeristenartikelen, en werkte altijd. Hij eiste van mij, mijn drie broers en zus dat we hard studeerden en hoge cijfers haalden. Dat paste bij mij. Ik was geen stoere jongen, maar een rustige en ijverige leerling die met een tien min geen genoegen nam. Ik had een heerlijke jeugd op Curaçao – met vriendjes spelen en zwemmen in ons zwembad – totdat ik op mijn zeventiende in Nederland ging studeren en lid werd bij het Delfts studentencorps, op aanraden van mijn vader. De ontgroening vond ik verschrikkelijk, een groot contrast met het eilandleven. Het hoorde erbij. Door mijn ouders’ opvoeding ben ik niet gauw tevreden en dat komt goed uit in mijn vak. Al ziet het er nog zo goed uit voor mijn patiënt, altijd denk ik: het kan beter. Als je aandacht ook maar even verslapt, slaat de ziekte vaak alsnog toe.’

2. Werk zeventig uur per week,...