Interview

1. Verstevig je bloedbanden

‘De band met mijn zus in Turijn is sterker dan ooit, en heb ik een lang weekend vrij, dan bezoek ik mijn moeder in mijn geboortedorpje Caluso – haar gezondheid gaat achteruit. Uren kan ik luisteren naar haar verhalen, maar we praten ook over de liefde, het verleden, mijn vader. Hij stierf toen ik zeventien was en dat vind ik nog steeds moeilijk. Mijn kindertijd was mooi, maar ik had een lastige puberteit en was een zorgenkind. Niet omdat ik rebels was, ik zat gewoon in de put. Daarbij had ik astma, kon het voetballen op school nauwelijks bijbenen. In mijn puberteit vond ik mijn vader een loser. Ik was het enige mannetje in de familie en dan ga je je vader afstoten. Midden in dat proces stierf hij. Hij heeft nooit kunnen zien dat ik gelukkig was en ik heb tegen hem nooit mijn waardering kunnen uiten. Ik zou met hem willen praten: hoe was het om als militair in een concentratiekamp in München te zitten? Waren hij en mijn moeder verliefd? Helaas...