Interview

1. Als het leven geen zin heeft, dan maakt het maar zin

‘Het leven is in principe zinloos, er is geen hogere opdracht. Het is een keuze er toch iets van te maken, voor mij zelfs een plicht. En ik bedoel daarmee niet een prettig leven voor mezelf creëren, maar bijdragen aan de samenleving. Dat je een mooiere auto dan je buurman wilt, begrijp ik. Maar een horloge van een paar duizend euro kopen, daar zie ik de lol niet van in. Maak je liever nuttig. Mijn moeder zei vaak: als je geen zin hebt, dan maak je maar zin. Die strengheid bevalt me. Daarbij speelt mijn katholieke jeugd ook een rol. Laatst vond ik godsdienstschriftjes van vroeger, bol van de moraal. Met een beetje moraal is niets mis.’

2. Durf te dromen van succes en wees niet bang om op je bek te gaan

‘Toen ze bij de FNV-Vervoersbond bestuursleden nodig hadden, meldde ik – een groentje – mij aan. Ik dacht: ik leer het wel. En ondertussen natuurlijk duizend angsten uitstaan. Inmiddels ben ik niet meer bang om op mijn...