Interview

1. Zoek de kieren in het systeem

‘Ik dacht altijd dat ik geen hobby’s had, maar ik heb een megahobby: bij elk systeem dat ik tegenkom, zoek ik meteen de achterdeur. Daar ís het systeem voor, om het doorlopend en nieuwsgierig te onderzoeken. “Verboden toegang” is in mijn vocabulaire een uitnodiging. Een vriendin van mij lag in het ziekenhuis en miste haar dieren. Ik ga dan met de hond bij haar op bezoek. Niet omdat het niet mag, maar omdat ik haar gelukkig kan maken. Soms loop ik tegen krachten aan die net zo sterk zijn als mijn hobbylust. Dan moet je niet gaan vechten, maar blijven denken: ook hier zit een kier. Dit vrolijkmakende spel noem ik: het leven.’

2. Verdoe geen tijd met twijfelen over de juiste keuze

‘Onze economie spiegelt ons voor dat je geluk verwerft als je de juiste keuzen maakt. Dus twijfelen we eindeloos – zal ik nou thee nemen of koffie? – en intussen durf je niet te leven. Terwijl je die hele illusie meteen aan flarden kunt schieten, want daarin zít...