Tijd van leven

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Voor Annie M.G. draaiden we negentig dagen van elk zeker wel vijftien uur. Aan het werken lijkt dan geen einde te komen en dat is soms ingewikkeld. Vooral als je, zoals ik, kinderen hebt. Ik vind dat ik veel te weinig tijd voor ze heb. Tijdens het draaien schiet ik echt tekort. Nu zijn ze nog jong en nemen ze me weinig kwalijk, maar ik ben benieuwd hoe dat over een paar jaar is. Gelukkig is mijn man er altijd voor ze. Dat hebben we goed geregeld. Ik kamp geregeld met schuldgevoelens, maar volgens mij is dat gewoon het lot van de vrouw. Het is niet alleen wat de maatschappij ons opdraagt, het is ook nog eens hormonaal bepaald.’

Wat is voor u vrije tijd?

‘Vrije tijd? Werk is voor mij geen werk, het is wat ik het liefste doe. Je zou kunnen zeggen dat werk voor mij net zo goed vrije tijd is, ik ben er continu mee bezig. Natuurlijk, als ik “vrij” ben, ga ik leuke dingen doen met de kinderen, spreek ik met vrienden af, maar ergens in mijn...