Kampcommandant

‘Na ernstige bedreigingen aan het adres van medewerkers’ verwijderde de VARA een cartoon van de opinie- en debatsite Joop.nl. De gewraakte prent verwees naar het plan van de PVV om ‘tuigdorpen’ in te richten. Geert Wilders werd afgebeeld als kampcommandant.

Cartoonist Adriaan Soeterbroek: ‘Ik had nooit verwacht dat deze tekening zo veel zou losmaken. Alle media en cabaretiers van Nederland vielen over me heen. Onbegrijpelijk, het was maar een tekening, hoor. Pauw en Witteman distantieerden zich publiekelijk van de site. Paul de Leeuw zong in zijn show dat hij woedend was op mij en dat de hoofdredacteur van Joop.nl moest aftreden. Youp van ‘t Hek zei in De Wereld Draait Door dat die cartoon nooit gemaakt had mogen worden, nooit geplaatst had mogen worden, en nooit van de site had mogen worden gehaald. Als mensen niet om mijn tekeningen kunnen lachen, heb ik daar alle begrip voor. Daar gaat het niet om. Ik maak geen dijenkletsers, ik wil dingen aan de kaak stellen. Als...