Brexit

Brexiteers stemmen met hun hart, niet met hun hoofd

Loes Witschge
Hier zat Loes, vannacht. In de The Dove, tussen een leger aan Remainers.

In een Belgisch café in Londen wachtte Loes Witschge de resultaten van het Brexit-referendum af. Tussen Brexiteers Max en Chris, die stemmen uit protest, en Remainer Alice, die excuus maakt aan Europa.

Om 2 uur ‘s nachts vind ik het wel mooi geweest en begin ik de wandeltocht naar huis. De kroeg begint al aardig leeg te lopen en de sfeer is niet meer wat-ie was. Een groep jongens staart bedremmeld naar het projector-scherm dat voor de gelegenheid is opgehangen. Hun ‘Stronger In’-banier staat al een tijdje verlaten in een hoek.

Onder hen is Riley, een 26-jarige Canadees die gisteren vrij had genomen om campagne te voeren voor Labours Remain. De hele dag ging hij van deur tot deur om mensen vriendelijk een duwtje richting stembus te geven. Mijn huisgenoot zei eerder tegen me dat de referendumnacht een beetje zoals de kerstavond is: gaan slapen in spanning, niet wetend wat de ochtend brengt. Hier kan Riley zich niet in vinden: ‘Met kerst ga je slapen in de weet dat er...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials