Door al die discussies over het boerkaverbod moet ik voortdurend aan mijn long weekend in Londen denken. Hotelletje in Knightsbridge, een sandwich eten bij Pret a Manger en dan snel naar het warenhuis Harrods. Dure dame’s uit Saoedi-Arabië en de Golfstaten stappen in boerka gekleed uit hun Rolls-Royce. Ze passeren de Egyptian Room en de Food Hall en begeven zich rechtstreeks naar de lingerieafdeling. Daar staan ze urenlang te graaien in de bakken vol sexy onderbroekjes en beha’s.

Fascinerend! Waar zie je zo perfect de botsing tussen de islamitische cultuur en de moderniteit? ‘Je weet nooit wat er onder zo’n boerka zit,’ hoorde ik Henk Kamp van de VVD op de radio zeggen. Nou, sinds mijn bezoek aan Londen heb ik een vaag vermoeden. Geen hond die er in het land van Gordon Brown aan denkt de boerka’s te verbieden. De City kan het niet meer stellen zonder investeringen uit Dubai en Abu Dhabi. Dus plaatsen de Britten geen vraagtekens meer bij het in het openbaar dragen...