Boeken in boeken

Lisa Kuitert

Fictie / Bibliotheekmysteries

Ergens in de Verenigde Staten komt maandelijks de Library Support Staff, een enthousiast clubje bibliothecarissen, bijeen om gezamenlijk een library mystery te lezen. De spannende boeken waarin een bibliothecaris de hoofdrol vervult, blijken een geliefd genre. Er bestaat een bibliografisch naslagwerk van Grant Burns, getiteld Librarians in Fiction: A Critical Bibliography, dat zo al 191 pagina’s telt! Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om zo’n library mystery te vinden. Heel Nederland heeft zo langzamerhand Zafóns De schaduw van de wind gelezen, en Karel van het Reves Twee minuten stilte uit 1959 is vermoedelijk Nederlands meest markante bibliotheekroman. Hans Bartels van het Nederlands Bibliotheek- en Lectuurcentrum maakte ooit een lijst van Nederlandse boeken waarin de bibliotheek een hoofdrol vervult. Daarop staan naast Karel van het Reve, uiteraard boeken van Boudewijn Büch, maar ook titels van onvermoede bibliotheekschrijvers zoals Herman...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie