VN bezoekt broedplaatsen van vernieuwing. Met deze week: Yoni, van Wendelien Hebly en Mariah Mansvelt Beck. Tampons – en maandverband en inlegkruisjes – van biologisch katoen.

Wat is dit nu weer?
Een katoenen tampon.

Is een tampon niet altijd van katoen?
Zou je denken, maar dat is niet per se het geval. Zo ontdekten Wendelien Hebly en Mariah Mansvelt Beck toen ze eens gingen nadenken over wat er eigenlijk in de producten zit die vrouwen gebruiken voor een nogal absorberend deel van hun lijf. Veel synthetische stoffen vooral, zoals viscose, en soms ook plastic. Maar heel precies weten zij het ook niet, want op tamponverpakkingen hoeven de ingrediënten niet worden vermeld, zoals bij voedsel wel het geval is. Raar eigenlijk, want tegenwoordig staat iedereen ook stil bij wat ze in het gat van hun mond stoppen. Wat Hebly en Mansvelt Beck vooral dwars zat, is het gebrek aan keuze. Als je niet weet wat erin zit, wordt het lastig kiezen. En er waren al wel volledig katoenen tampons op de markt, maar dat was allemaal heel erg eco-niche. En tampons, zeggen de dames, zijn geen omfietsproduct. Dus zetten ze Yoni op, met als missie vrouwen een heuse tamponkeuze te geven. Yoni-tampons – en maandverband en inlegkruisjes – zijn volledig van biologisch katoen en moeten snel wijd verkrijgbaar worden.

Op tamponverpakkingen hoeven de ingrediënten niet te worden vermeld, zoals bij voedsel wel het geval is. Raar eigenlijk. Foto: An-Sofie Kesteleyn

Hoe gaat dit de wereld veranderen?
Keuze, keuze, keuze, in elke winkel waar je boodschappen doet. Dat dat tot nog toe met tampons en maandverband niet het geval was, komt volgens Hebly wellicht omdat het een ‘schaamteproduct’ is. ‘We zijn in Nederland gewoonlijk heel open, maar er wordt maar weinig gesproken over menstruatie. Eigenlijk zijn tampons een verzorgingsproduct, maar ze gaan onderop in het mandje. Een beetje wc-papier-achtig. Terwijl cosmeticaproducten wel open en bloot staan uitgestald.’

Loopt het een beetje?
Yoni is in 2015 begonnen met de webshop en is nu verkrijgbaar in meer dan 550 fysieke winkels in Nederland. Daarbij moet je vooral denken aan ‘bewuste’ drogisterijen en Marqt, maar sinds kort is Yoni ook te koop in de Etos. Een mijlpaaltje voor het bedrijf, want daarmee is de eerste reguliere drogist met katoenen tampons een feit. Inmiddels verkopen ze zo’n 15.000 doosjes per maand. Vrouwen zijn meestal trouw aan het merk dat hun moeder ze ooit heeft aangeraden, maar Hebly hoort vaak dat als een vrouw eenmaal voor Yoni is gegaan, ze niet meer terug wil.