Een lezer uit Haarlem was ‘een tikkeltje teleurgesteld’ over onze artikelen over WikiLeaks. Hij vond ons halfslachtig over de missie van Julian As­san­ge. ‘Help me uit de droom,’ schreef de lezer naar aanleiding van de ook door mij uitgesproken twijfels. ‘Ben ik nu gek, of is die man niet gewoon een held die de wereld nu nodig heeft?’

Een week, vele publicaties en een arrestatie later, ben ik er nog niet uit. En gelukkig ben ik niet de enige. Uit het profiel van Maurits Mar­tijn bleek vorige week dat As­san­ge de overheid beschouwt als een samenzwering die slechts gebroken kan worden door haar geheimen te openbaren. Hij lijkt dan ook weinig boodschap te hebben aan een goede afweging tussen het belang van openbaarheid en geheimhouding.

– Ik sluit helemaal niet uit dat As­sange de wereld een dienst wil bewijzen, maar het is me niet altijd duidelijk welke

In 1971 publiceerde The New York Times de ‘Pentagon Papers’: een geheime studie van Defensie naar de...