Hoofdredactioneel

Vroeger werkte ik bij PCM Uitgevers en ik zou me daar voor moeten schamen. De uitgever van onder andere de Volkskrant, NRC en Trouw is aan de rand van de afgrond gebracht door een ondoordacht avontuur met de Britse investeringsmaatschappij Apax. De Ondernemingskamer velde onlangs een hard oordeel over enkele bestuurders en de aandeelhoudende stichtingen. Het bewaken van de ideële missie – een pluriforme pers omwille van de democratie – bleek niet in goede handen. Velen zijn er rijker van geworden, maar het bedrijf zelf is met schulden achtergelaten. En dat in een tijd waarin de pers conjuncturele en structurele problemen het hoofd moet bieden.

Maar dien ik mij ook te schamen voor mijn eigen rol als toenmalig hoofdredacteur van Trouw? Collega Rimmer Mulder van de Leeuwarder Courant zegt dat hoofdredacteuren veel eerder alarm hadden moeten slaan (pagina 13). Maar ja, verklaart hij, vroeger waren het nog eigenzinnige journalisten, tegenwoordig zijn het vooral...