Hoofdredactioneel

Zonen van grote mannen staan vaak in de schaduw van hun vader. Soms zitten zij daar mee en zoeken zij zelf het licht van de schijnwerpers op.

Overal verschenen vorige week interviews met de zoon van Louis Buñuel, de grote filmregisseur. Junior opende op 9 mei het aan zijn vader gewijde retrospectief in het Nederlands Filmmuseum, vandaar. De zoon is zelf niet bijster boeiend, maar hij vult het beeld van Buñuel sr. mooi aan.

‘Wat deed u als kind samen met uw vader?’ vroeg interviewer Gijs Mulder hem voor het huisblad van het Filmmuseum. ‘Schieten,’ was het antwoord. ‘Mijn eerste herinnering is dat ik bij mijn vader op schoot zat en dat hij met een windbuks bezig was. We mikten uit het raam op boombladeren. Toen zagen we mijn moeder met mijn dikke tante wandelen. Mijn vader, die wist dat zij een korset droeg, schoot haar toen tegen haar kont. (…) Hij had een verzameling van tachtig à negentig pistolen en geweren.’

Aardig om te weten, al weet ik niet precies...