23-06-2007
Door Saad Eskander

Saad Eskander, directeur van de Nationale Bibliotheek en het Nationale Archief van Irak (INLA), houdt voor de British Library een dagboek bij over zijn leven in Bagdad en over zijn pogingen het culturele erfgoed van Irak te behouden. Twee weken in mei. ‘Een paar seconden voordat we aankwamen op de Al-Sakhrah-kruising, ontplofte een auto.’

Maandag 14 mei

Het was een van die slechte dagen.

Zodra ik mijn kantoor betrad, kwam mijnheer Mo. op mij af. Hij vroeg mijn hulp bij de vrijlating van zijn oudste zoon, die in de buurt van zijn huis in de onrustige wijk Adhamiyah door de politie is gearresteerd. Helaas kon ik niet veel voor hem doen.

Mijnheer G. diende vervolgens met een memo zijn ontslag in. Hij is een van de vijf christenen die bij INLA werken. De ware reden achter zijn ontslagaanvraag zijn de doodsbedreigingen die hij ontvangen heeft van fundamentalisten. Vanwege deze bedreigingen heeft hij zijn huis in het onrustige stadsdeel al-Dorah...