Fiona Tan

Van iets naar niets, van ergens naar nergens. Zet de Grote Recessie door? Leven we aan het einde van een tijdperk? Hapert de toekomst? ‘Onzekerheid en angst overheersen,’ zegt Fiona Tan, die de grote vragen van onze tijd artistiek te lijf gaat in het hol van de leeuw. De Kunstzone in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht heeft zij omgetoverd tot een spelonk waar een kluizenaar bivakkeert die onze Options & Futures peilt. Met die installatie neemt Tan een grote sprong voorwaarts in haar oeuvre.

Portret van een hoogvlieger. Wat een pakkend beeld. Het tart de wet van de zwaartekracht. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Het hangt recht tegenover mijn bed. Als de inhoud van de krant, het tijdschrift of het boek voor het slapen gaan me niet meer kan boeien, haakt mijn blik eraan. Als ik ’s morgens mijn ogen open, zie ik het als eerste. Eindeloos kan ik kijken naar een tengere vrouw die door de lucht zweeft aan een tros knalrode ballonnen. Gracieus hangt...