Tijd van leven

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Nee. Bij ons thuis werd alleen gewerkt, mijn ouders hadden een boerenbedrijf en er was nooit tijd voor individuele aandacht. Er was geen qualitytime, geen begeleiding, geen bevestiging van je verdriet – helemaal niets. In die tijd was het normaler dat je kinderen minder aandacht gaf dan nu, maar omdat mijn ouders ook nog eens negen kinderen hadden, was het wel heel weinig.’

Hoe vaak let u op de tijd?

‘Ik kan heel snel de tijd vergeten en ga gauw ergens in op, zoals ik dat vroeger ook met mijn sport kon. Ik zie nu vaak topsporters voortdurend op de klok kijken en dan kan het nooit goed worden omdat je niet gepassioneerd bezig bent. Als je echt iets goeds wil presteren in je leven, dan moet je tijd niet te belangrijk vinden.’

Wat zou u met een zee van tijd doen?

‘Mijn studie Chinees afmaken en antropologie of theologie studeren. En ik zou meer willen handwerken, puur ter ontspanning. Als het me lukt mijn denkprocessen uit te...