Italië

Beppe Grillo: in twee dagen van eurokritisch naar eurominnend (en weer terug)

Eveline Rethmeier
Beppe Grillo, in december. Foto: Alessandro Di Marco/ANSA/HH

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo staat goed voor schut in Europa: de EFDD – met UKIPS Farage – werd ze te gek, dus meldden ze zich bij de ALDE, een pro-Europa-club die niets van ze moet weten.

De Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo is deze week behoorlijk onderuit gegaan in Brussel. De partij is al jaren lid van de eurosceptische EFDD, waar ook de UKIP van Nigel Farage in zit (al vindt Grillo de UKIP sinds de Brexit wel héél erg sceptisch geworden). De Vijfsterrenbeweging heeft jarenlang geroepen ook een referendum over Europa en de Euro te willen in Italië, maar die boodschap verdween de afgelopen tijd steeds meer naar de achtergrond. Niet onbegrijpelijk: Italianen willen helemaal niet uit de EU, en (dus) ook geen referendum. De partij profileert zich nog wel altijd als Europa-kritisch, maar de antwoorden op wat de partij precies wil veranderen, zijn vaag: ‘een ander Europa’, ‘een Europa van het volk’, want inmiddels moet ook in Italië alles weer van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials