WieleestWat(niet)

wie Abelkader Benali

wat Zo makkelijk kom je niet van boeken af van Umberto Eco en Jean-Claude Carrière

nu op pagina 110

Een boek over lezen is als een groenteboer die zijn bloemkool aanprijst, vindt schrijver Abdelkader Benali. Toch leest hij nu met genoegen Zo makkelijk kom je niet van boe-ken af van Umberto Eco en de Franse cineast Jean-Claude Carrière, een dialoog over de waarde van het boek. ‘Een hartstochtelijk pleidooi voor het boek als drager van cultuur,’ aldus Benali. ‘Het werkt aanstekelijk omdat het me ertoe aanzet mijn eigen boekenkast weer eens goed te bekijken.’ Niet alleen is het boek een pleidooi voor lezen, legt Benali uit, het is ook een kritische verhandeling over het moderne informatietijdperk. Eco en Car-rière zetten helder uiteen waarom nieuwe technologie het boek nooit kan vervangen – zoals er ook nooit een beter wiel kan worden uitgevonden. ‘Een voorbeeld: op mijn Wikipedia-pagina staat dat ik geboren ben in 1975, dat ik hardloop en...