12-12-2007

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen weigerde de bemiddeling van zijn voorganger Ben Bot in de zaak Al-Mansouri, de Nederlandse Iraniër die in Iran ter dood dreigt te worden gebracht. Dat zegt Ben Bot deze week in een interview in Vrij Nederland.

Eind oktober bood Ben Bot op de radio aan te bemiddelen in de kwestie. In Vrij Nederland zegt hij: ‘Ik ken de Iraanse minister Mottaki heel goed. Toen ik in Ankara woonde, was hij mijn buurman. Ik heb destijds voor elkaar gekregen dat Al-Mansouri vanuit zijn cel mocht bellen met zijn familie. Dat is via Mottaki gegaan. Hij zei: ik doe het voor jou, omdat jij het bent. Maar kennelijk wordt mijn aanbod om te bemiddelen door Buitenlandse Zaken niet op prijs gesteld. Van Maxime Verhagen heb ik niets gehoord.’

Sinds Verhagen vorig jaar minister werd, is er bijna geen contact geweest tussen de beide CDA’ers. Over zijn koele relatie met Verhagen, oud-fractievoorzitter van het CDA, zegt Ben Bot: ‘Ik ken hem als iemand die...