Om de macht

Medelijden lijkt me geen goede beweegreden om te gaan stemmen. Toch was dat het waarom ik deze week overwoog Wou­ter Bos mijn steun te geven. Hij raakt zo reddeloos verloren in de draaikolk van tegenvallende peilingen dat mijn hart naar hem uitgaat. Ik zat op zeker moment voor de televisie te schreeuwen: kom op man. Pak die klootzak!

Dat was natuurlijk voordat De Telegraaf de PvdA-leider liet zeggen dat CDA en VVD proberen hem kapot te maken. Je weet maar nooit of ie goed geciteerd is, maar alleen al de suggestie wekken in een gesprek met Telegraaf-journalisten is stom. Op de underdog willen mensen nog wel eens stemmen, op een loser beslist niet.

De prominenten en partijbaronnen in de PvdA beginnen zich al te roeren. De paniek is nabij. Het lijkt onafwendbaar dat het CDA de grootste partij wordt na 22 november. Tijd om ons af te vragen hoe Balkenende hem dat geflikt heeft. Wel, met hetzelfde gedrag als waarmee hij in 2002 van niks in het Torentje belandde: stil zitten...