Baas in eigen Google Glass

Sophie Derkzen
Google Glass-beeld, waarop artsen vitale informatie zien over de patiënt. Foto: Jasper Zwartjes
Hoe zullen apps en de komst van Google Glass de zorg veranderen? Chirurg Marlies Schijven: ‘Artsen moeten zich veel actiever gaan bemoeien met de overweldigende toestroom van nieuwe technologie.’

De chirurg komt de operatiekamer binnen. Het blonde haar strak naar achteren gebonden, op haar neus prijkt een licht titanium montuur. Op het eerste oog: niets aan de hand. Gewoon een dokter, met een bril. Maar zodra ze de patiënt op de operatietafel nadert, maakt de bril automatisch contact met het elektronisch dossier van de patiënt.

Aan de binnenkant van de brillenglazen springt een veld met informatie aan. Rechtsboven in beeld verschijnt het nummer van de operatiekamer, de naam van de patiënt en ‘acute buikpijn’, de klacht waarmee hij is binnengebracht. Daaronder: ‘diagnostische laparotomie’, zo heet de ingreep waarvoor hij nu op tafel ligt. En let op, vertelt de bril aan de dokter: deze patiënt is allergisch voor penicilline. 

De beelden van haar bril worden...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie