Auteur
Harm Ede Botje

Harm Ede Botje (1965) was van 1995 tot en met 2019 redacteur bij Vrij Nederland. Hij was algemeen redacteur met als speciale aandachtsgebieden asielbeleid, integratie, klimaat, energie, milieu & duurzaamheid en buitenlandse politiek.

Voordat hij bij VN kwam werken, was hij redacteur bij het VPRO-radioprogramma Argos, verslaggever bij het Radio 1 Journaal en freelancer bij de Vara-radio. Ook presenteerde hij in...

939 publicaties
Article image
Opnieuw relevant
De leren broek van de jonge Geert Wilders
Als het aan Geert Wilders ligt, lezen we zo min mogelijk over zijn rebelse, New Wave, lerenbroekenjeugd. Ons leek het nou juist in het landsbelang dat dat wél zou gebeuren. Op naar Venlo, gewapend met Botje en Donkers.
Article image
Opnieuw relevant
Evelien Gans (1951-2018): ‘Achter racisme en vrouwenhaat duikt ook altijd weer antisemitisme op’
In 2018 spraken we met Evelien Gans (1951-2018), emeritus hoogleraar en historica van het antisemitisme. Helaas heeft haar waarschuwing nog niets aan urgentie ingeboet. ‘“De jood” leent zich voor alle mogelijke woede, rancune en frustratie.’
Article image
Opnieuw relevant
Waarom het erg is dat Bankier van het verzet wemelt van de historische fouten
In de Nederlandse speelfilm Bankier van het verzet van regisseur Joram Lürsen wordt wel heel losjes omgegaan met de feiten. Geen cliché wordt geschuwd om het grote publiek te plezieren, maar met de werkelijkheid heeft het weinig te maken. De missers op een rijtje.
Article image
Opnieuw relevant
Het verhaal van Jacoba van Tongeren, de vergeten verzetsheldin
Jacoba van Tongeren (1903-1967) was een van de grote verzetshelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was een mysterieus figuur en stond bekend als juffrouw 2000 of ‘de Bonnenkoningin’. Zelf zweeg ze na de oorlog over haar rol. Op 4 mei wijdt NPO2 een documentaire aan haar leven. In 2015 schreef Harm Ede Botje bij het uitkomen van haar biografie een portret van een vergeten heldin die aan de wieg stond van Vrij Nederland.
Article image
Reconstructie
Kroniek van een aangekondigde aanslag: hoe een Ikon-filmploeg in El Salvador omkwam
De moord op vier Ikon-verslaggevers in El Salvador in 1982 veroorzaakte een schokgolf in Nederland. Oud-ambassadeur Jan Willem Bertens deed destijds onderzoek naar de moordpartij. In 2007 gaf hij toegang tot zijn nooit eerder openbaar gemaakte dagboek, dat de basis vormde voor het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sloeg Koos Koster waarschuwingen in de wind? En wat wisten de Amerikanen?
Article image
Opnieuw relevant
De dunne scheidslijn tussen helden, verraders en opportunisten
In aanloop naar 4 en 5 mei delen we opnieuw deze bloedstollende reconstructie uit 2018.   Dit verhaal over het ‘verraad van Vrij Nederland’ in de laatste fase van de oorlog laat zien dat de geschiedenis op microniveau een hoogst individuele zaak is, en dat de hoofdpersonen heldhaftig én angstig kunnen zijn.
Article image
Opnieuw relevant
Christian van Thillo, bevlogen bemoeial
Christian van Thillo, de CEO van De Persgroep, werd in 2014 definitief dé grote krantenbaas van Nederland. Nu heeft hij laten weten te stoppen als bestuursvoorzitter. Wie is deze ‘bevlogen bemoeial’ uit Vlaanderen? Lees hieronder het profiel dat in 2009 in VN verscheen.
Article image
Klassieker
De kinderen van de Joodse crèche
Bij het opruimen van de garagebox van zijn moeder vond Frank Hemminga twee albums vol foto’s van de Joodse crèche, van waaruit honderden kinderen naar onderduikgezinnen werden gesmokkeld. Wie zijn de kinderen op de foto’s? En wat is er met ze gebeurd?
Article image
Zijn weduwe over oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans: ‘Hij was zó gelukkig’
Op 2 oktober vorig jaar werd de prijswinnende fotograaf Jeroen Oerlemans doodgeschoten in Libië. Hij was vader van drie kinderen, aarzelde over zijn carrière als oorlogsverslaggever, maar zijn passie voor het vak won. Met fatale gevolgen.
Article image
Afscheid van Sander Thoenes, een gedreven journalist
Sander Thoenes was nog maar dertig. Een harde werker, een ervaren journalist op de top van zijn kunnen. Vorige week werd hij vermoord in Dili.
Article image
‘Je moet de koloniale geschiedenis niet uitwissen maar uitleggen’
Al meer dan dertig jaar pleit Ewald Vanvugt voor een radicale herziening van de koloniale geschiedschrijving. Nu krijgt hij steun van rappers als Typhoon, Fresku, Akwasi en Jiggy Dje. ‘Voor veel mensen is de slavernij maar één of twee oma’s geleden.’
Article image
Dossier: Hoe SBM Offshore al jaren wordt geteisterd door corruptie
Article image
Opnieuw relevant
Hoe 9/11 Nederland veranderde
Met de aanslagen van 9/11 eindigde in Nederland een voorspoedige tijd. Een reconstructie van de eerste twee weken na de aanslag.
Article image
Ook in Nigeria betaalt Shell amper belasting (maar dat lijkt niemand iets te kunnen schelen)
Dat Shell geen winstbelasting betaalt in Nederland was in mei van dit jaar groot nieuws. Dat het bedrijf de staat ook in Nigeria voor miljarden benadeelde, werd hier nauwelijks opgepikt.
Article image
Waarom het helemaal niet zo héél ingewikkeld is om ons leven ecologisch te beteren
Hoogleraar Ingrid Visseren-Hamakers is coordinating lead author van een alarmerend rapport over de biodiversiteit dat begin mei uitkwam. Een miljoen soorten wordt met uitsterven bedreigd, was de conclusie. En Nederland moet veranderen. Visseren: ‘Laten we bonen gaan verbouwen in plaats van varkens fokken.’
Article image
Hoe vrrroempartij VVD het rekeningrijden taboe houdt
Uit 2018: de klimaatverandering is een feit, de aarde warmt op, de poolkappen smelten, maar de automobilist moet gewoon lekker kunnen doorrijden, vinden ze bij de VVD.