Afscheid van een gedreven journalist

Harm Ede Botje

Sander Thoenes was nog maar dertig. Een harde werker, een ervaren journalist op de top van zijn kunnen. Vorige week werd hij vermoord in Dili.

Tot sluitingstijd van VN wachtten we vorige week dinsdag op contact met Sander vanuit Dili. Hij was daar die middag – plaatselijke tijd – aangekomen en zou voor Vrij Nederland een ooggetuigenverslag doorbellen dat dan nog net kon worden meegenomen in zijn artikel over Oost-Timor. Maar Sander belde niet. Omdat hij bekendstond als een journalist die zijn afspraken altijd nakwam, maakten we ons ongerust. Ook nadat we Nederlandse collega’s hadden gebeld in Dili, bleef het onduidelijk waar hij was. De volgende ochtend hoorden we dat Sander was vermoord. Op televisie zagen we het afschuwelijke beeld van een lange blonde journalist die op de grond ligt met naast zich een bebloed notitieblokje.

Sander Thoenes heeft de afgelopen drie jaar met regelmaat stukken voor Vrij Nederland geschreven. Hij werd in Moskou ‘ontdekt’ door Joop van Tijn, die hem...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie