De gesprekken van de dag, volgens de redactie. Vandaag: het Zwarte Pieten-onderzoek van De Telegraaf. Dit is de actualiteit, het spijt me van uw ontbijt.

Ik zat een week in natuurhuisje Herberts Heerlijkheid. Telefoon in een mand met een deksel erop, radio uit, deur dicht, fles wijn open, en ’s ochtends je kater wegstaren naar de vogeltjes. Toen ik de sleutel bij de eigenaar inleverde, was een bekend knagen terug van weggeweest. Bepakt met Oost-Indische desinteresse luisterde ik Vroege Vogels – onschuldiger kan niet – en liet ik mijn laptop Ă©n mijn telefoon lekker lang updaten. Het viel niet te ontkennen dat mijn hersencellen hun wapenrusting begonnen af te stoffen: wie een week lang niets van Zwarte Piet-fundamentalisten hoort, vindt ware zielenrust.

Toen was het maandag en duwde het werk me met grof geweld terug het medialandschap in. Met terugwerkende kracht, zelfs. Houd je vast: