De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: de organisatie van apps, brieven na een sterfgeval en luiers voor schoonmoeders.

Hoe organiseer ik de apps op mijn telefoon het beste (welke in het begin, welke op het tweede scherm etc.) en zijn er apps die u kunt aanbevelen? – Daan, Zandvoort
Ik heb mijn petekind mijn apps laten organiseren. Nu heb ik een groepje dat ‘social’ heet, een groepje dat ‘travel’ heet en een andere groep is ‘reference’. De apps die ik het meeste gebruik, zijn van Uber, om taxi’s te bestellen, WhatsApp, om op beschaafde wijze met allerlei mensen te communiceren, en Merriam-Webster, om woorden mee op te zoeken. Een goede vriendin heeft een app die muziek kan herkennen. Iets soortgelijks zou moeten worden uitgevonden voor mensen, want ik vergeet weleens namen. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf welke apps u het meest gebruikt, maar over dat tweede scherm zou ik me geen zorgen maken. Zet de apps in groepjes bij elkaar. Verwijder alle apps die u niet nodig hebt of maar een of twee keer hebt gebruikt en daarna nooit weer van uw telefoon.

Wanneer stuur ik bij een overlijdensgeval een brief naar de nabestaanden? Ik heb erge moeite met inschatten wanneer ik zulks moet doen. – Gemma, Arnhem
In het algemeen geldt: als je een rouwkaart krijgt, mag je iets laten horen, maar het hoeft geen brief te zijn. Na het overlijden van mijn moeder ontving ik allerlei sms’jes en WhatsApps. Dat vond ik eigenlijk wel zo aangenaam. Tenzij u zich geroepen voelt een handgeschreven brief te schrijven, kunt u volstaan met een e-mail of een sms. En drukt u zich uit zoals u zich wilt uitdrukken. Tenzij u uw baas wilt condoleren, hoeft u niet te vervallen in formaliteiten. Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier, dat geldt ook voor medeleven betuigen.

Iemand stuurde me maanden na het overlijden van mijn moeder het volgende bericht: ‘Hoorde nu pas dat je moeder dood is. Shit.’ Dus u kunt best een WhatsApp sturen met: ‘Hoorde dat je broer dood is.’ En dan een paar emoticons. Valt dat verkeerd, dan kunt u altijd zeggen: ‘Sorry, mijn kind zat weer op mijn telefoon.’ Waarna u een mooie, handgeschreven brief stuurt met diverse citaten uit de wereldliteratuur.

Waarop moet ik letten als ik in de winkel ben, niet op recensie of auteursnaam maar op titel en cover? – Jochem H., Middelburg
Lees de flap. Zo’n flap zegt niet alles, maar meestal wel iets. Open het boek op blz. 73, blz. 125 en blz. 198. Lees een paar zinnen op die bladzijden en loop tussendoor nog eens een rondje. Bladzijde 73 is belangrijk. Is die bladzijde blanco, altijd het boek kopen. Dat is goed voor uw karma.

Wat adviseert u Vrij Nederland? – Anoniem
Ik herinner me een column van Frits Abrahams van een paar weken geleden dat het weekblad Vrij Nederland echt passé was. Voorbij. Opdoeken die handel, daar kwam het betoog op neer. Ik ben overigens een fan van Abrahams.
Ik zou niet aan naamsverandering doen, dat om te beginnen. Dus niet opeens verdergaan als Die Zauberflöte. Dan weekblad of maandblad. Ik geloof dat van een weekblad een maandblad maken te vergelijken is met het opzettelijk breken van de heup van een bejaarde. Levensgevaarlijk, niet doen dus. Laat Frits Abrahams op de redactie langskomen om te brainstormen. Doe twee maanden lang geen lezersonderzoek. Neem artikelen uit gerenommeerde buitenlandse kranten en tijdschriften over, mits de artikelen goed zijn. Geef mensen die een nieuw abonnement nemen een jaar lang de kans gratis contactadvertenties te plaatsen. Zorg voor een nieuwe eigenaar, maar bij voorkeur niet iemand die rijk is geworden met Facebook. Zie ook: New Republic in Amerika. Bestudeer de recente geschiedenis van dat tijdschrift om daar wijze lessen uit te trekken.

Kan ik weigeren mijn schoonmoeder een luier om te doen of moet ik mijn man ook hierin bijstaan? – Anna V., Hengelo
Als uw man met luiers voor volwassenen in de weer is, kunt u hem daar toch bij helpen? Het is een goed alternatief voor seks.