Deze week: een betere wereld begint bij Italiaanse maatschoenen.

Vrienden van mij hebben een zoon die door een zeldzame aandoening niet ouder zal worden dan 25 tot 30 jaar. Om hem een zo normaal mogelijk leven te gunnen, hebben zij besloten om hem hier nooit iets over te vertellen. Ik snap hun redenering, maar aan de andere kant onthouden zij hem daarmee wel het gevoel van urgentie om alles uit zijn korte leven te halen wat erin zou kunnen zitten. Ik maak mijzelf hier in toenemende mate zorgen om.– Frederick
Dat de zoon moet worden ingelicht, lijkt me evident. De jongen niet inlichten over de ziekte die hij heeft, is immoreel; hij kan alleen redelijke keuzes maken als hij zo goed mogelijk is geïnformeerd over zijn toestand.

De vraag is op welke leeftijd dat moet gebeuren. Ik zou zeggen dat het kind al vanaf een jaar of vier of vijf kan worden ingelicht dat de kans bestaat dat hij minder oud zal worden dan zijn leeftijdgenootjes.

Lieve Lita, oh nee, geachte heer Grunberg,