Deze week: Ik ben in de war. Bestaan de hemel en de hel misschien toch?

Ik ben in de war. Ik meende het bij het rechte eind te hebben. Tot ik jammerlijk genoeg Paul Johnsons boek The Quest for God las. Johnson, een Engelse historicus, gelooft dat de hemel en de hel echt bestaan en bewijst het ook nog. Het zou zelfs in de Bijbel staan. In hoeverre worstelt de Mensendokter zelf met dit namaals-probleem? Kent hij boeken die deze stelling ontkrachten en mij mijn verloren onschuld terug kunnen bezorgen?

– Renaat Horemans, Mol, België

Verwarring is een indicatie dat u niet stilstaat. U meende vroeger dat God, hemel en hel niet bestaan, nu twijfelt u. Prima. Overigens wil ik u er nadrukkelijk op wijzen dat het bestaan van God niet noodzakelijkerwijs zou betekenen dat ook hemel en hel bestaan. En er zijn trouwens ook andere mensen die menen dat de hel bestaat, te weten: deze aarde. Voor mij, en ik denk eveneens voor u, is de aarde mild.

Ik worstel niet met het hiernamaals – mijn...