Deze week: ‘Wat vindt u van de vaste boekenprijs?’

Wat vindt u van de vaste boekenprijs? En waarom hebben we eigenlijk geen vaste bioscoopkaartjesprijs? Of een vaste massageprijs? – Marcel K. uit Tilburg

In theorie ben ik tegen de vaste boekenprijs. Een merkwaardige inmenging van de overheid, die als ik me niet vergis niet voor e-books geldt, dus ook een inconsequente inmenging van de overheid – de meeste inmengingen van de overheid zijn inconsequent. Ik wacht op een studie die de gevolgen van het afschaffen van de vaste boekenprijs in kaart brengt.
Het belangrijkste argument voor de vaste boekenprijs is dat het diversiteit op de boekenmarkt ten goede komt. Dat de vaste boekenprijs ook goed is voor het inkomen van de schrijver is een oneigenlijk argument. Waarom zou het inkomen van de schrijver een publieke zaak zijn en dat van de terreinknecht niet? Schrijvers die niet van hun werk kunnen leven, kunnen subsidie aanvragen (ik geef toe dat dat moeilijker is dan vroeger), of...