Waarde Mensendokter, schaamt u zich niet?

– [email protected]

Als u mijn werk een beetje kent, weet u dat ik regelmatig over schaamte schrijf. Schaamte is een cruciaal concept in mijn belevingswereld. Nu is het natuurlijk niet zo dat iemand die beweert zich vaak te schamen zich ook echt schaamt. Maar bewijzen dat je je oprecht schaamt, is lastig. U moet het dus doen met dit antwoord: ja, ik schaam me. En u?

Beste Mensendokter,

Ewald Engelen publiceert in zijn boek een lijst, ‘Ledenlijst’ noemt hij het, met mensen die fout waren in de crisis. Zo’n lijst kan ik ook maken voor mijn buren, die allemaal bankier zijn, broker of ‘consultant’. Ik ben mijn baan kwijtgeraakt in de crisis en ga binnenkort verhuizen. Hoe vergeef ik hen?

– Marcel

Ewald Engelen heeft mij een stalinist genoemd en is een vriend. Komend voorjaar ga ik met hem en de econoom Harro Maas (mijn voormalige economieleraar, maar dit terzijde) in gesprek over het boek van Engelen. Ewald lijkt een...