Deze week: ‘Ik kan niet tegen mijn hysterische moeder. Zal ik oxazepam slikken tijdens het kerstdiner?’

Beste mensendokter, wat waren uw hoogtepunten dit jaar?

– Simon, Haarlem

Reizen naar Afghanistan, Congo (Noord-Kivu) en Caïro. Mijn moeder, die een nieuwe hartklep kreeg. Het schrijven van mijn boek Het bestand. Ontmoetingen met Frédéric B. in Parijs en Julia B. in Hamburg. De elf maanden (bij elkaar opgeteld) waarin ik celibatair leefde. Een ontmoeting met katten op Cyprus. De film Force Majeure, de opera The Death of Klinghoffer, de Sicherheitskonferenz in München, de ontmoeting met Wim Kieft, mijn moeders aanwezigheid bij de opening van de tentoonstelling van de Bijzondere Collecties in Amsterdam, het boek The Denial of Death van Ernest Becker, de raadselachtige verdwijning van mijn accountant Bernie in New York, het bestaan van Angela Merkel, een wandeling van Weggis naar Vitznau met mijn petekind en zijn moeder, de schnaps in Berlijn, een diner met mijn Hongaarse...