De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: hoofddoekjes, parket en zelfhulpboeken.

Kunt u iets of helemaal niets aflezen over het karakter van een mens wanneer u naar zijn of haar uiterlijk kijkt? – Een in Nederland woonachtige Deen
Uiterlijk verraadt van alles. Leeftijd. Sociale klasse, hoewel sommige mensen zowel leeftijd als sociale klasse goed kunnen vermommen. Gezondheid. Is iemand te zwaar, te dun? Hoe is de huid? Zitten er haren op het hoofd en in welke staat bevinden die zich? Kleding zegt veel over wie diegene wenst te zijn. De ogen, die de spiegel van de ziel heten te zijn, verraden vooral hoe degene die tegenover u zit over u denkt.

Maar karakter? Gezondheid, sociale klasse, leeftijd, de manier waarop er naar u gekeken wordt (u kijkt niet alleen, u wordt ook bekeken), dat zegt allemaal iets over het karakter. Doe het volgende experiment. Sluit uw ogen en luister naar de stem van degene die u bestudeert. Onze ogen misleiden ons vaker dan onze oren. Zo zei een meisje met wie ik een keer in bed belandde: ‘Je hebt een lievere stem dan ik had gedacht.’ Niettemin is het bij die ene keer gebleven. Tot nu toe.

Waarom zie je in de eerste maanden na aanslagen zoals in de VS, Frankrijk, België maar ook na de moord op Theo van Gogh meer hoofddoekjes op de straat en bij de kassa van de Albert Heijn? – Anoniem
Weet u dat zeker? Ik was toen Van Gogh werd vermoord in Boedapest. Op 11 september 2001 was ik in New York, maar ik zag de dagen erna niet meer hoofddoekjes dan anders. Nee, ik denk dat u na dergelijke aanslagen meer op hoofddoekjes let. Het aantal hoofddoekjes neemt niet toe, maar u bent tijdelijk gepreoccupeerd met hoofddoekjes.

Wanneer gaat het uiten van mijn creativiteit (ik beeldhouw en maak gedichten) over in te veel zelfpromotie, -marketing? – Ilse
U kunt zoveel gedichten schrijven en zoveel beelden maken als u zelf wilt. Ik zou niet te veel over uw gedichten en uw beelden praten. Mensen hebben de neiging dat vervelend te vinden, ze praten namelijk liever over de gedichten die ze zelf hebben geschreven en over de beelden waarvoor zij model hebben gestaan. Wilt u toch veel over uw creatieve werk praten? Huur een model en terwijl dat model voor u zit en u beeldhouwt, praat u naar hartelust tegen het model over uw arbeid. Mits creativiteit en conversatie samengaan, maar dat spreekt vanzelf.

Wat kan ik beter op de vloer laten leggen? Parket of planken? – Erik
Parket. Dat vond mijn moeder mooier.

Ik verdien veel, maar wil mijn droom achterna gaan en biologische geitenkaas gaan maken in Limburg. Mijn vrouw steunt mij, onze drie tieners verwensen mij en zeggen dat ik moreel onjuist handel als ik hen weghaal uit hun omgeving (Den Haag) en we in een kleine boerderij gaan wonen, in wat zij noemen ‘the middle of nowhere’.
U hebt drie tieners. Die zijn over een paar jaar het huis uit. Wacht tot de jongste achttien is geworden en ga dan uw droom achterna. Geitenkaas maken in Limburg lijkt me prachtig en niets ten nadele van Limburg – een van mijn vrienden woont in Zuid-Limburg en het is daar aangenaam vertoeven – maar waarom niet geitenkaas maken in Frankrijk of Italië? Of Panama? Dan doet u wat voor dat arme land. Wennschon, dennschon.

Mijn schoonvader ligt op sterven. Mijn schoonmoeder wil niet naar de begrafenis. Zij haat zijn nieuwe vrouw. Ik en mijn man hebben een sterke neiging haar te bepraten om toch te gaan (ze zijn godbetert 23 jaar getrouwd geweest), moeten wij daarmee doorgaan of moeten we het laten rusten? – Ann
Zeg tegen uw schoonmoeder dat respect voor de doden doorgaans zwaarder weegt dan aversie tegen de levenden. Als dat niet helpt, laat het er dan bij zitten.

Moet ik over mijn aversie tegen zelfhulpboeken en -artikelen heen stappen? – Fiona
Aan de Mensendokter hebt u genoeg, maar stel uzelf wel deze vraag: heeft de Mensendokter ook genoeg aan u?